Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme ochotni prodat Turecku rakety protivzdušné obrany S-400, oznámil Putin

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - O prodeji ruských zbraní hovořil minulý měsíc v Soči turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Ten dnes řekl, že Moskva je připravena prodat Turecku moderní rakety protivzdušné obrany S-400.

"Posuzovali jsme možnost prodeje systémů S-400, jsme k tomu ochotni," řekl Putin. "Jsme připraveni dodat tyto nejnovější a nejúčinnější zbraně. Prezident Erdogan o tom ví, vědí o tom i naši a turečtí vojáci," dodal.

"Pokud jde o kooperaci, tak to je samostatná otázka, spjatá s připraveností tureckého průmyslu. Takovou techniku dosud nikde v zahraničí nevyrábíme (...) V principu ale není nic nemožné," míní ruský prezident.

V Rusku pluky vyzbrojené systémy S-400 například chrání Moskvu před raketovým útokem. Rusové začali vyvíjet i nástupce, systém S-500.

V březnu se v moskevských médiích objevily zprávy, že Rusko zahájilo dodávku protivzdušných systémů S-400 do Číny. O nákupu prý uvažuje také Indie.

Témata:  rakety S-400 Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy