Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyperští Řekové chtějí dál jednat o sjednocení, navzdory roztržce s Turky

Kypr, ilustrační foto
Kypr, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Atény - Rozhovory o sjednocení etnicky rozděleného Kypru skončily minulý pátek po vyhrocené debatě neúspěšně, když Turecko odmítlo stáhnout své vojáky. Kyperští Řekové se s tím nehodlají smířit a jsou připraveni dál jednat.

"Chci dát jasně najevo, že kyperští Řekové jsou připraveni jednat o urovnání na základě podmnínek stanovených generálním tajemníkem OSN," řekl v Aténách řecký prezident Kypru Nikos Anastasiadis.

Základem dohody by podle něj měl být časový plán stažení tureckých vojsk ze severu rozděleného ostrova a závazek Ankary, že se nebude vměšovat do vnitřních kyperských záležitostí.

Turecké jednotky jsou na severu Kypru od invaze z července 1974. Ankara je tam poslala v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků.

V pátek ukončil jednání představitelů obou komunit v Ženevě generální tajemník OSN António Guterres. Řecko a Turecko podle něj propásly velkou šanci na překonání historických rozporů.

Témata:  Kypr Řecko Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy