Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlín chce kvůli kauze s turbínami na Krymu rozšířit protiruské sankce

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německo prosazuje, aby se na seznamu protiruských sankcí ocitly další čtyři osoby. Důvodem je kauza turbín společnosti Siemens na Krymu.

Evropská unie kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 zakázala kromě jiného na poloostrov dodávat technologie pro energetický sektor. Siemens ale tento měsíc na základě vlastního vyšetřování oznámil, že nejméně dvě ze čtyř turbín, které vyrobil pro jeden z projektů v Rusku, se proti jeho vůli ocitly právě na Krymu.

Koncern se proto rozhodl odejít z ruského společného podniku Interautomatika a pozastavit dodávky zařízení pro elektrárny ruským společnostem.

Berlín nyní podle Reuters žádá doplnění konkrétních zástupců ruského ministerstva energetiky a společnosti, která technologie na Krym dodala, na seznam těch, kterým EU kvůli anexi Krymu zmrazila majetek a zakázala cesty na své území.

Aktuálně je na této černé soupisce 150 lidí a 37 právnických osob. Omezení nyní platí do 15. září a bude s velkou pravděpodobností prodlouženo. 

Témata:  Siemens protiruské sankce Německo Krym Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy