Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nad Perským zálivem je rušno: Íránský dron se nebezpečně přiblížil k americkému bombardéru

USS Nimitz
USS Nimitz
Foto: www.navy.mil

Teherán - Agentura Reuters s odvoláním na na americký vojenský zdroj uvedla, že při manévru nad Perským zálivem se ke stroji amerického námořnictva přiblížilo íránské bezpilotní letadlo. Dostalo se až na vzdálenost 31 metrů.

Podobné incidenty se staly v této oblasti i v minulosti, ale v tomto případě se podle Reuters dostal íránský stroj poprvé tak nebezpečně blízko.

Zdroj agentuře řekl, že šlo letos o 13. případ neprofesionálního střetu mezi námořnictvem USA a Íránu. Íránský dron změnil „nebezpečným a neprofesionálním způsobem výšku" v blízkosti stíhacího bombardéru F/A-18E, uvedl nejmenovaný zdroj. Americké letadlo se připravovalo k přistání na palubu letadlové lodě Nimitz.

USA a Írán po íránské islámské revoluci přerušily diplomatické vztahy a napětí mezi nimi částečně uvolnila dohoda o íránském jaderném programu z roku 2015.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa sice konstatovala, že Írán dohodu uzavřenou se šesti velmocemi plní, avšak podle Washingtonu dohodu porušuje.

Témata:  Írán U.S. Navy USA USS Nimitz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy