Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Itálie dorazilo méně migrantů než před měsícem, příliv do Španělska se naopak zvyšuje

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Varšava – V červenci se příliv migrantů snížil o 57 procent ve srovnání s červnem, a to na více než 10.000. Pro Itálii jde o nejnižší množství přistěhovalců za jedno měsíční období od roku 2014. 

Celkově se v červenci do Evropské unie po čtyřech migračních trasách dostalo 15.400 přistěhovalců - zbývajících více než 5000 migrantů se rovnoměrně rozdělilo mezi Španělsko a Řecko (po 2300). Informovala o tom dnes agentura na ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex.

Do Itálie za prvních sedm měsíců letošního roku dorazilo skoro 94.000 osob, což je zhruba stejně jako za stejné období loni. Za snížením počtu imigrantů stojí zhoršení povětrnostních podmínek v první polovině července a také ozbrojené střety znesvářených milicí u libyjského města Sabratha, které je hlavním "nástupištěm" uprchlíků mířících do Evropy na člunech poskytnutých převaděči.

Frontex dodává, že dalším důvodem poklesu počtu migrantů je zvýšená aktivita libyjských pobřežních hlídek.

Příliv migrantů do Španělska se naopak zvyšuje. Za prvních sedm měsíců letošního roku jich do země dorazilo kolem 11.000, což už je víc než za celý rok 2016. Do Řecka se letos dostalo skoro 16.000 lidí, což je ale o 90 procent méně než za stejné období v roce 2016. Za snížením počtu imigrantů do této země je dohoda EU s Tureckem, která umožnila důslednější kontroly na tureckém pobřeží.

Témata:  uprchlíci Itálie Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy