Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

To, co dělá, není v pořádku. Merkelová kritizuje Schrödera kvůli postu v koncernu Rosněfť

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v živě přenášeném rozhovoru s deníkem Bild kritizovala Gerharda Schrödera (SPD), který se patrně stane členem dozorčí rady ruského ropného koncernu Rosněfť.

"To, co dělá Schröder, není podle mě v pořádku," řekla kancléřka. "Já nezamýšlím přijímat jakékoliv posty v hospodářství," dodala k plánům po skončení své politické kariéry.

Schröder je známý dobrými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Už v minulosti vysloužil kritiku za to, že se krátce poté, co v roce 2005 skončil ve funkci kancléře, stal předsedou dozorčí rady konsorcia plynovodu Nordstream. Nyní by se měl stát členem dozorčí rady ropného gigantu Rosněfť.

Ten čelí sankcím EU. Řadě sociálních demokratů také vadí, že jejich bývalý předseda má ročně inkasovat 350.000 dolarů (7,8 milionu korun), což zřejmě straně, která tolik zdůrazňuje téma spravedlnosti, u voličů před zářijovými parlamentními volbami nepřidá.

Témata:  Gerhard Schröder Angela Merkelová Německo Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy