Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barceloně se bude konat manifestace proti terorismu, zúčastní se jí i král Felipe VI.

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Barcelona -  Barceloně, která se před více než týdnem stala terčem teroristického útoku, se dnes uskuteční velká manifestace proti terorismu. Pod heslem Nemám strach chtějí účastníci akce vyjádřit jednotný postoj vůči terorismu.

Do metropole španělského autonomního regionu Katalánska na demonstraci přijede mimo jiné španělský král Felipe VI., velká část španělské vlády, včetně premiéra Mariana Rajoye, předsedové autonomních vlád i další politici.

Akce má začít v 18:00 SELČ v zahradách Salvadora Espriua (též Jardinets de Gracia) a zakončena bude na 1,5 kilometru vzdáleném Katalánském náměstí. Toto velké prostranství je rušným centrem Barcelony a sbíhají se na něm největší třídy a promenády, včetně proslulé třídy La Rambla.

Právě od Katalánského náměstí vyjel ve čtvrtek 17. srpna kolem páté hodiny odpoledne po rušné třídě La Rambla atentátník s autem a zabil s ním 13 lidí. Další stovku osob zranil. Na útěku zavraždil ještě jednoho muže, s jehož vozem ujel policejní hlídce. Útočníka, jímž byl mladý Maročan Júnis abú Jakúb, policie nakonec zastřelila.

Dalších pět teroristů krátce na to najelo s autem do lidí ve městě Cambrils, které leží asi sto kilometrů od Barcelony. Tyto útočníky policie zastřelila na místě krátce poté, co s vozem několik lidí zranili. Jedna žena zemřela.

Dosavadní vyšetřování ukázalo, že oba útoky spolu souvisely a že odpovědná teroristická buňka měla celkem 12 členů. Dva z nich jsou nyní ve vězení, dva jsou vyšetřováni na svobodě a ostatní zastřelila policie nebo zemřeli při explozi v Alcanaru. V tomto městě, které leží také v Katalánsku, teroristé připravovali výbušniny pro větší útoky. Při manipulaci s nimi došlo ve středu v noci k neplánovanému výbuchu, při němž dva teroristé zahynuli.

Témata:  Španělsko Král Felipe VI. Barcelona

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy