Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS na základě dohody odchází z syrsko-libanonské pohraničí

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Rás Baabek (Libanon) - Oblast na hranici mezi Libanonem a Sýrií opouštějí ozbrojenci z teroristické organizace Islámský stát (IS) i jejich rodiny. Umožnila jim to dohoda s libanonskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh. 

Radikálové s rodinami odjeli do východosyrského města Búkamál na syrsko-irácké hranici, které mají pod kontrolou. Informovala o tom dnes agentura AP. Dohoda byla uzavřena necelý týden poté, co libanonská armáda zahájila operaci s cílem vytlačit IS z hornatého libanonského pohraničí.

Ve stejném období, ale bez spolupráce s libanonskými jednotkami, na syrské straně hranice proti IS zahájila ofenzivu syrská armáda spolu s libanonským radikálním hnutím Hizballáh. Po boku sil syrského prezidenta Bašára Asada Hizballáh v Sýrii bojuje od roku 2013.

Džihádisté odjeli v téměř 20 autobusech a 11 sanitkách. Syrská média uvedla, že celkem z regionu odjelo 250 ozbrojenců. Podle syrské armády bylo z oblasti rovněž odvezeno 25 zraněných bojovníků IS.

Evakuace ozbrojenců následuje po úsilí Hizballáhu zjistit osud devíti libanonských vojáků, kteří se v roce 2014 dostali do zajetí IS. Nejméně osm z nich radikálové zabili.

V neděli libanonská armáda v libanonském pohraničí a Hizballáh spolu se syrskou armádou v syrském pohraničí odděleně vyhlásily klid zbraní. Následně byly v libanonském pohraničí nalezeny a vykopány ostatky osmi libanonských vojáků. Osud devátého vojáka nebyl ještě objasněn. Radikálové z IS rovněž vydali ostatky pěti příslušníků Hizballáhu. Následně byl zahájen transfer bojovníků IS a jejich rodin.

Aktivita IS na hranici mezi Libanonem a Sýrií nynějším transferem končí, což je poprvé od začátku syrské občanské války, která trvá už více než šest let.

Témata:  Islámský stát Sýrie Libanon

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.