Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar a Rusko posílí obchod a hospodářskou spolupráci, oznámil Lavrov

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Dauhá - Rusko a Katar patří mezi hlavní světové producenty zemního plynu a ropy. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes oznámil, že obě země hodlají posílit obchod a hospodářskou spolupráci.

"Jsme odhodláni posílit vzájemný obchod a ekonomické vztahy," řekl Lavrov novinářům na dnešní tiskové konferenci v Dauhá. Ruský ministr v Kataru končí svou návštěvu Blízkého východu, která ho zavedla také do Kuvajtu a Spojených arabských emirátů.

V Dauhá Lavrova přijal vládnoucí emír šajch Tamim bin Hamad bin Chalífa Sání a katarský ministr zahraničí Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. Lavrov uvedl, že Moskva "přikládá velký význam" hospodářské spolupráci s Katarem, včetně té v oblasti energetiky.

Rusko a Katar podle statistiky americké CIA patří mezi čtyři hlavní světové producenty zemního plynu. Zároveň jsou tyto země hlavními světovými producenty ropy. Loni Katar za podíl v ruské státní ropné společnosti Rosněft zaplatil miliardy dolarů.

Katar zesílil svou snahu o zlepšení hospodářské spolupráce s dalšími státy, když s ním skupina blízkovýchodních zemí v čele se Saúdskou Arábií 5. června vypověděla diplomatické styky. Lavrov vyzval zúčastněné strany konfliktu, aby krizi brzy vyřešily a to s pomocí Kuvajtu, který je schopen působit v roli prostředníka.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko Katar

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy