Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rostoucí vlna terorismu je spojena s migrací. Politická korektnost je naivní, myslí si Duda

Andrzej Duda na návštěvě Prahy (15. března 2016).
Andrzej Duda na návštěvě Prahy (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Valletta - Polský prezident Andrzej Duda nepochybuje, že terorismus je spojen s migrací. Uvedl to na Maltě během setkání tzv. skupiny Arraiolos, která sdružuje prezidenty z členských států EU. Jeho slova cituje server Radio Poland.

„Není pochyb o tom, že rostoucí vlna terorismu je spojena s migrací,“ uvedl Duda. Jeho slova přišla poté, co bylo v pátek v Londýně při výduchu bomby a následné tlačenici zraněno asi 29 osob. Policie už čin označila za teroristický akt.

„Uplatňuje-li EU v rámci svých vnitřních a vnějších vztahů dalekosáhlou politickou korektnost, kterou bych nazval jakousi naivitou, pak tento problém nevyřešíme,“ varoval polský premiér v projevu ve Vallettě.

Téměř totožná slova pronesl český prezident Miloš Zeman. „Dnes už téměř nikdo nepochybuje o souvislosti mezi migrační vlnou a teroristickými útoky,“ uvedl Zeman ve svém Vánočním poselství z roku 2016.

Polsko a Maďarsko nepřijaly žádné uprchlíky z programu EU na přemístění uprchlíků z táborů v Itálii a Řecku. Konzervativní vláda zákona a spravedlnosti (PiS) ve Varšavě opakovaně argumentovala tím, že migranti představují bezpečnostní hrozbu.

Ministr zahraničí Witold Waszczykowski řekl, že Polsko je otevřeno přijímání přistěhovalců z evropských zemích, jako je Bělorusko a Ukrajina, ale že nebude přijímat přistěhovalce z Blízkého východu a severní Afriky.

„Po nejnovějších útocích jsme přesvědčeni, že tam, kde žije velké množství špatně integrovaných muslimů, existuje přirozená základna pro teroristy Vidím souvislost mezi rostoucím počtem muslimských uprchlíků a nárůstem terorismu,“ uvedl v srpnu Paweł Soloch, který stojí v čele polského Národního bezpečnostního úřadu

V září 2015 se vedoucí představitelé EU shodli na tom, že každá země přijme určitý počet migrantů v průběhu dvou let, aby došlo ke zmírnění tlaku na Řecko a Itálii. Vedoucí představitelé EU souhlasili s přemístěním přibližně 160 000 migrantů z více než 2 milionů lidí, kteří do Evropy dorazili od roku 2015.

Koncem srpna polské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Polsko nesouhlasí s rozhodnutím o přemístění, které bylo učiněna v září roku 2015, ale že bude i nadále poskytovat podporu v jiných oblastech, včetně pomoci při ochraně vnějších hranic EU a poskytování humanitární pomoci. Stejný postoj zaujala také Česká republika. Evropská komise však zemím, které odmítají přijmout systém kvót, hrozí soudním řízením.

Témata:  Polsko Andrzej Duda uprchlíci Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy