Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael o mír nestojí. Odpovědnost za mír na Blízkém východě leží na OSN, myslí si Abbás

Mahmúd Abbás, též známý jako Abú Mázin, palestinský politik, který v současnosti zastává post prezidenta Palestinské samosprávy.
Mahmúd Abbás, též známý jako Abú Mázin, palestinský politik, který v současnosti zastává post prezidenta Palestinské samosprávy.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

New York - Na zasedání Valného shromáždění OSN dnes vystoupil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Při té příležitosti obvinil Izrael, že se chce zbavit odpovědnosti za plnění svých mezinárodní závazků.

OSN má podle Abbáse právní, politickou, diplomatickou a humanitární povinnost skoncovat s izraelskou okupací a zajistit existenci palestinského státu s hlavním městem v Jeruzalémě. „Odpovědnost leží na vás, na OSN," prohlásil Abbás.

Palestina podle něj využila všechny možnosti k dosažení míru s Izraelem, ten ale podle něj o klid a normalizaci vztahů s arabskými státy nemá zájem. Pokračuje v porušování svých závazků a dál buduje osady na okupovaných územích, což je nepřijatelné.

Jednostranná věrnost míru podle něj nestačí. Izraelská politika živí plamen nepřátelství, Tel Aviv okupuje východní Jeruzalém a anektoval syrské Golany navzdory rezolucím OSN. „Kam se máme obrátit, když se rezoluce OSN neplní?" zeptal se shromážděných státníků šéf palestinské samosprávy.

Abbás poděkoval všem zemím, které uznaly palestinský stát. Pokud se nepodaří realizovat řešení dvou států, izraelského a palestinského, budeme muset hledat jiné možnosti, jak zajistit naší národní existenci, upozornil s tím, že palestinské úsilí bude vždy mírové.

Témata:  Palestina OSN (Organizace spojených národů) Mahmúd Abbás Izrael

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy