Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump má smůlu: Republikáni nemají dost hlasů k další snaze o zrušení Obamacare

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Další republikánský pokus o zrušení zdravotní reformy bývalého prezidenta Baracka Obamy je zřejmě odsouzen k neúspěchu. Již tři republikáni v Senátu jednoznačně prohlásili, že nebudou hlasovat pro návrh podporovaný současným šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Při očekávaném jednohlasném odporu demokratů nebude mít Trumpova strana dost hlasů na jeho schválení. Podle republikánských lídrů není jisté, zda text, o němž se mělo hlasovat tento týden, vůbec bude senátnímu plénu předložen.

Senátorka Susan Collinsová se v pondělí stala již třetím republikánským zákonodárcem ve stočlenné komoře, který veřejně oznámil, že pro návrh z dílny svých spolustranníků nezvedne ruku. Collinsová podle agentury Reuters uvedla, že místo snahy o zrušení částí reformy známé jako Obamacare by se politici měli zaměřit na nahrazení jejích nefunkčních částí, a to společnou snahou obou politických stran.

Již před ní deklarovali svůj odpor k návrhu senátoři John McCain a Rand Paul. Bez jejich hlasů zůstává republikánům 49 hlasů ze 100, což na schválení návrhu nestačí. Text tak v případě hlasování čeká stejný osud, jako dosud poslední neschválený návrh z července.

Návrh spoluvytvořený umírněným senátorem Lindseyem Grahamem, jehož jméno mělo podle představ republikánských lídrů přesvědčit k podpoře středovější politiky typu McCaina, přesouvá podstatnou část financování povinného zdravotního pojištění z federální pokladny na jednotlivé státy. To podle kritiků povede k výraznému omezení peněz do programu pro příjmově nejslabší obyvatele. Podle nezávislých odhadů by po přijetí návrhu mohlo do deseti let přijít o zdravotní pojištění na 32 milionů Američanů.

Trump, pro kterého je neúspěšná snaha o zrušení a náhradu Obamacare jedním z hlavních politických neúspěchů, se v pátek opřel do republikánů, kteří podle něho nechtějí hlasovat pro nový návrh kvůli obavám z reakcí veřejnosti. "Nemají odvahu, aby pro něj hlasovali," prohlásil prezident. V posledních dnech však začal mluvit o pozdějším zrušení systému, čímž dal podle médií najevo, že příliš nevěří v úspěch aktuálního návrhu.

Druhý politik v hierarchii republikánských senátorů John Cornyn podle Reuters v pondělí řekl, že není vůbec jasné, zda se o současném návrhu bude vůbec hlasovat.

Témata:  USA Donald Trump Barack Obama obamacare

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy