Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zvýšily na 300 procent clo na letadla Bombardier

Bombardier Challenger 600 je rodina obchodních tryskových letadel vyráběných od roku 1978 kanadskou firmou Canadair. V roce 1986 se Canadair stal součástí Bombardier Aerospace. Foto: Adrian Pingstone
Bombardier Challenger 600 je rodina obchodních tryskových letadel vyráběných od roku 1978 kanadskou firmou Canadair. V roce 1986 se Canadair stal součástí Bombardier Aerospace. Foto: Adrian Pingstone
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington/Montreal/Londýn - Americké ministerstvo hospodářství dnes zvýšilo clo na dovoz letadel kanadské společnosti Bombardier o 80 procentních bodů na 300 procent.

Její americký konkurent Boeing si stěžoval, že firma dostává na výrobu nelegální dotace a letadla prodává za "absurdně nízké" ceny, napsala agentura Reuters.

Nové nařízení, které nevstoupí v platnost dříve než v příštím roce, podle Reuters vystupňuje napětí v obchodních vztazích mezi USA, Kanadou a Británií, kde sídlí část výroby. Clo se bude týkat letounů CSeries, které tak prakticky vyřadí z amerického trhu. Boeing přitom ve své stížnosti žádal zavést pouze 80procentní clo, napsala Reuters.

Když USA v září zavedly na stejný typ letounů clo ve výši 220 procent, protestovala Kanada a Británie, že rozhodnutí ohrozí pracovní místa. S dnešním rozhodnutím vyjádřila kanadská vláda "naprostý nesouhlas".

Podle amerického ministra obchodu Wilbura Rosse tento krok pomůže ochránit americká pracovní místa v duchu politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa "America First", Amerika na prvním místě.

Témata:  USA letadlo Bombardier Challenger 600

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy