Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po výbuchu v Kyjevě zemřel jeden člověk a pět bylo zraněno, podle úřadů šlo o terorismus

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Při pokusu o středeční atentát na ukrajinského poslance Ihora Mosijčuka zemřel jeho tělesný strážce. Při výbuchu nastražené bomby utrpělo zranění pět lidí, včetně samotného politika a jedné ženy. Ministerstvo vnitra označilo útok za teroristický čin.

Poslancův tělesný strážce - třicetiletý policista - při převozu do nemocnice zraněním podlehl. Podle médií po něm zůstala těhotná manželka a čtyřletá dcera.

Spolu s Mosijčukem, který je poslancem za populistickou Radikální stranu, byl zraněn i politolog Vitalij Bala, podle listu Ukrajinska pravda velmi těžce.

Poslancova asistentka v televizi vylíčila, že poslanec odcházel z televizního studia spolu se svým tělesným strážcem, když vybuchlo auto, zaparkované u vchodu. Mosijčuka odvezli sanitkou do nemocnice. Nebyla s to upřesnit, jaká zranění utrpěl, jen řekla, že byl celý od krve, zakrvácenou měl i tvář. Rovněž nekonkretizovala, v jakém stavu byl bodyguard.

Poslanci prý bylo mnohokrát vyhrožováno, a to i od vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova, považovaného za blízkého ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Rovněž poslanec a poradce ministra vnitra Anton Heraščenko připsal útok údajné snaze ruských tajných služeb destabilizovat situaci v Kyjevě. Podobně se vyjádřil i sám Mosijčuk.

"Myslím, že objednavatelé sedí v Moskvě, vykonavatelé jsou kyjevští. Nelze vyloučit, že agenti jsou mezi vlastenci," uvedl poslanec podle televize 112 po úspěšné operaci, po které byl převezen na jednotku intenzivní péče.

Témata:  Kyjev Ukrajina terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy