Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská prokuratura bude katalánské vedení stíhat pro vzpouru

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid – Příští týden zahájí španělská generální prokuratura stíhání katalánského vedení pro vzpouru, za kterou mohou padat tresty až 30 let vězení. 

Prokuratura tímto krokem reaguje na dnešní hlasování katalánského parlamentu, který schválil rezoluci o nezávislosti. Rezolucí se v příštích dnech bude také zabývat španělský ústavní soud; očekává se, že dokument označí za neplatný.

Opatření bude namířeno zejména proti předsedovi katalánské regionální vlády Carlesovi Puigdemontovi a předsedkyni katalánského regionálního parlamentu Carme Forcadellové.

Stíháni by mohli být i další členové katalánské vlády a také poslanci, kteří pro rezoluci hlasovali. U nich ale prokazování vzpoury komplikuje skutečnost, že hlasování bylo tajné. Forcadellová by měla být obviněna z toho, že hlasování vůbec umožnila, a Puigdemont z toho, že k parlament k přijetí deklarace vyzval.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy