Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vandalové v Bruselu ničili výlohy obchodů a automobily, policie zatkla 30 z nich

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel – Belgické policie v centru Bruselu zadržela 30 osob, které se dopustily výtržností. Převážně mladí lidé ničili výlohy obchodů a automobily v okolí náměstí Place de la Monnaie.

Podle agentury AFP svolal na místo své fanoušky oblíbený francouzský rapper. Proč došlo k násilnostem, ale není jasné. Belgický server La Derniére Heure napsal, že zhruba stovku výtržníků zpacifikovala asi padesátka policistů. Mezi třiceti zadrženými je i svolavatel akce, oblíbený youtuber známý pod přezdívkou Vargasss 92.

„Znovu nepřípustné a nepochopitelné násilí v bruselském centru," komentoval události na twitteru belgický ministr vnitra Jan Jambon, podle kterého byl k obnovení pořádku nutný zásah policie.

Policie preventivně během zásahu dopravu v centru belgické metropole. Uzavřená byla mimo jiné stanice metra De Brouckere. Zhruba po hodině se podařilo policii dostat situaci pod kontrolu.

K výtržnostem došlo v Bruselu už v noci ze soboty na neděli poté, co tým marockých fotbalistů postoupil na mistrovství světa, které se uskuteční příští rok. V Bruselu žije početná marocká komunita. Policie o víkendu proti zhruba 300 výtržníků nasadila i vodní dělo. Zranění utrpěly dvě desítky policistů.

Podle mluvčího bruselské policie Oliviera Slosseho rapper Vargasss 92 dnešní shromáždění řádně neohlásil. Na odpověď na otázku, zda incident souvisel s výtržnostmi po kvalifikaci Maroka na mistrovství světa ve fotbale, je podle něj příliš brzy.

Témata:  Belgie násilí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy