Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libanonský premiér odletí ze Saúdské Arábie za Macronem do Francie

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Bejrút/Moskva/Göteborg - Libanonský premiér Saad Harírí, který před dvěma týdny oznámil nečekaně ze Saúdské Arábie svou rezignaci, dnes odmítl, že by byl v této zemi zadržován proti své vůli. Uvedl, že v Rijádu jedná "o budoucnosti situace v Libanonu a jeho vztahů s okolními arabskými zeměmi".

Podle zdrojů z Harírího politické strany by měl předseda libanonské vlády dnes odletět ze Saúdské Arábie do Francie, kde se v sobotu krátce po poledni setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Šéf Elysejského paláce k tomu dnes řekl, že Harírího přijme jako libanonského premiéra.

"Myslím, že (Harírí) má v úmyslu vrátit se do vlasti v následujících dnech nebo týdnech", řekl podle agentury AFP Macron novinářům na neformálním summitu EU v Göteborgu. Rovněž libanonský ministr zahraničí Džibrán Básil dnes vyjádřil naději, že Harírí se po návštěvě Francie vrátí do Bejrútu.

Libanonský premiér je už dva týdny v saúdskoarabské metropoli Rijádu, odkud 4. listopadu překvapivě podal demisi. Podle Bejrútu je Harírí v Rijádu zadržován proti své vůli a k rezignaci byl přinucen, což Rijád popřel. Harírí dnes na twitteru zprávy o jeho údajném zadržování v Saúdské Arábii označil za fámy.

"Dnes odpoledne odcestuje do Paříže a zítra (v sobotu) má na programu rodinné setkání s Macronem," prohlásil dnes podle agentury Reuters poslanec Ukáb Sakr z Harírího strany Hnutí budoucnosti.

Francie působí ve sporu jako prostředník. Elysejský palác dnes plánovanou schůzku v Paříži potvrdil; uskutečnit se má v sobotu ve 12:20 SEČ. Ve 12:30 se připojí Harírího rodina a bude následovat oběd, dodal úřad francouzského prezidenta.

Témata:  Libanon Francie Emmanuel Macron Saad Harírí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy