Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První kolo prezidentské volby v Chile vyhrál Piňera, utká se se senátorem Guillierem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Santiago de Chile - Prezidentské volby v Chile vyhrál Sebastián Piňera, kandidát pravice. V kole 17. prosince se utká se středolevicovým senátorem Alejandrem Guillierem. Současné prezidentce Michelle Bacheletové končí mandát v březnu příštího roku.

Favorizovaný Piňera získal v nedělních volbách 36,6 procent a Guillier 22,7 procent hlasů. Třetí z osmi kandidátů skončila s 20,3 procenty levicová novinářka Beatriz Sánchezová. Ta již nepřímo vyzvala své podporovatele, aby v druhém kole dali hlas Guillierovi, napsala agentura DPA.

Podnikatel Piňera (67) už úřad hlavy státu zastával v letech 2010 až 2014. Časopis Forbes jej označuje za třetího nejbohatšího muže Chile. Piňerovým vítězstvím by se potvrdil odklon jihoamerických voličů od levice, jako se to v posledních letech stalo například v Argentině či Peru, kde vyhráli pravicoví kandidáti Mauricio Macri a Pedro Pablo Kuczynski.

Guillier (64) je známý sociolog a novinář. V politice působí teprve tři roky jako senátor.

Témata:  Chile volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy