Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemské a dánské firmy chtějí v Severním moři vybudovat umělé ostrovy

Větrné elektrárny
Větrné elektrárny
Foto: Pixmac

Amsterdam - V Severním moři mají být v příštím desetiletí vybudovány umělé ostrovy, na kterých bude získávána větrná energie. Se smělým plánem přišlo sdružení nizozemských a dánských firem.

Na ostrovech se vyprodukovaná energie bude shromažďovat, distribuovat a případně i přeměňovat na plyn. Počítá s tím plán sdružení s názvem North Sea Wind Power Hub.

To tvoří nizozemský provozovatel přenosových sítí TenneT, jeho německá dceřiná firma, nizozemská plynárenská společnost Gasunie a dánský provozovatel rozvodné sítě Energinet.

Novým partnerem projektu se stane nizozemský přístav Rotterdam, který má zkušenosti s rekultivací půdy z moře.

Témata:  energetika Nizozemí větrné elektrárny

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.