Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzniká nová "Džungle"? Uprchlíci se jen o pár kilometrů přestěhovali

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Ouistreham (Francie) - Rok od rozpuštění nechvalně proslulého neoficiálního uprchlického tábora v Calais má Francie další problém - uprchlíky se nepodařilo dostat z ulic, naopak přesídlili jen o pár kilometrů dál do malého rybářského přístavu Ouistreham. Ten má běžně jen kolem 9 tisíc obyvatel, přítomnost stovky migrantů je zde tak velmi patrná.

V Ouistreham fouká studený vítr od moře, letošní zima se očekává jako krutá. Přesto uprchlíci odmítají město opustit, dál táboří v parcích a ulicích a přežívají jen díky darům místní komunity. "Je to peklo," řekl pětadvacetiletý Badr ze Súdánu. Minulou noc nemohl usnout v lesích, protože neustále pršelo. Jenže jakmile se pokusí v noci zabrat lavičku v parku, okamžitě přijede městská hlídka a donutí ho odejít.

Většina uprchlíků v Ouistrehamu pochází právě ze Súdánu a podobně jako Badr, všichni se každý den snaží nepozorovaně nastoupit na loď plující do Velké Británie. Když se jim to nepodaří, zkusí to znova další den, a mezitím přežívají na darech místních dobrovolníků, kteří jim vaří a nosí stará šaty na převlečení.

Ouistreham je malý přístav odkud v porovnání s Calais pluje do Velké Británie jen zlomek lodí, přesto láká spoustu uprchlíků. Po uzavření Džungle zkoušejí běženci štěstí jinde, na 450 migrantů i nadále zůstává v Calais, po stovkách se pak rozmístili do dalších menších přístavů na severu Francie.

Mezi uprchlíky v Ouistreham převládají mladí muži z Afriky. Ve skutečnosti byste tu mezi nimi ženské pohlaví těžko pohledávali. "Je to velmi tvrdý život, asi proto tu nejsou ženy," řekl uprchlík jménem Ahmad. "Je velká zima, lidé jsou na nás milí, ale francouzské autority jako uprchlíci nebo policie už moc ne,"s stěžuje si mladý muž, který jako většina migrantů přespává v lesích kolem přístavů a každé ráno zkouší své štěstí dostat se do Anglie.

"Migranti po většinu času nepředstavují žádný problém ve smyslu, že by byli agresivní," řekl starosta města Romain Bail. Jenže zároveň dodává, že nechce, aby jeho město bylo magnetem pro další, snaží se proto posílit hlídky v ulicích a zabraňuje jakýmkoliv snahám vybudovat trvalejší tábor.

Jeho snahy však nechápe spoustu dobrovolníků. "Je to šikana ze strany státu," tvrdí Michel Martinez. On i ostatní místní nosí uprchlíkům deky a spacáky, policisté jim to však téměř okamžitě zabaví. "Tito muži zažili už mnohem horší okamžiky, viděli spoustu mrtvých ve Středozemním moři. Není žádný důvod, aby byli policií takto obtěžování," domnívá se Martinez.

Většina uprchlíků se kvůli aktivitě policistů přes noc neobjevuje ve městech, když se jim ráno nepodaří proklouznout na loď, bloudí přístavem a hledají jídlo nebo elektřinu na dobíjení mobilních telefonů. Jinak problémy nedělají, tvrdí shodně rybáři a obchodníci. Přesto je jejich přítomnost v tak malém městě hodně znát. Pokud by to přístavu přicestovali další, Ouistreham by se o ně nedokázal postarat, varuje starosta.

Témata:  uprchlíci Francie uprchlické tábory

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy