Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indonésii zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně, hlášeny jsou oběti na životech

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Jakarta - Nejlidnatější indonéský ostrov Jáva dnes zasáhlo silné zemětřesení. Vyžádalo si zatím neurčený počet obětí na životech.

Otřesy byly cítit v metropoli Jakartě, ale i v řadě dalších měst a obcí, někde je hlášeno zřícení budov. Informovala o tom agentura AP. Indonésie leží ve vysoce seizmicky aktivní tichomořské oblasti. Zemětřesení přesahující intenzitu šesti stupňů tam nejsou nijak vzácná.

Americká geologická služba USGS informovala, že zemětřesení dosáhlo intenzity 6,5 stupně a jeho ohnisko se nacházelo v hloubce 91 kilometrů.

Úřady následně vydaly varování před vlnou tsunami, která by mohla zasáhnout části jávského pobřeží. Obyvatelé vystrašení mocnými otřesy vybíhali na mnoha místech v panice z budov a indonéská televize vysílala záběry zachycující hustou dopravu na silnicích způsobenou úprkem lidí z pobřežních oblastí.

Úřadu pro likvidaci následků živelních katastrof podle AP uvedl, že jsou hlášeny oběti na životech, ale nebyl schopen sdělit bližší podrobnosti. Ve městě Tasikmalaya na západě Jávy a v několika okresech této části země se podle něj zřítily domy.

Témata:  Indonésie zemětřesení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy