Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropané potřebují miliony uprchlíků, tvrdí muslimové

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn - Organizace islámské spolupráce (OIC), mezivládní orgán tvořený 57 státy, tvrdí, že Evropané potřebují muslimskou masovou migraci například proto, aby měly státy z čeho platit důchody.

Nová evropská krajní pravice by měla přiznat, že muslimští migranti mohou prospět evropskému kontinentu, píše v komentáři pro server Euractiv Maha Akeel z OIC. Podle něj Evropa čelí výzvě a přesto má jedno „překvapivé eso v rukávu“. A tím je podle něj právě migrace.

„Evropská krajní pravice lže vlastní populaci: studie za studií napříč zeměmi ukazují, že prohlášení krajní pravice o dopadech migrace jsou lživá,“ tvrdí Akeel. „Studie vlivu zvýšené imigrace v Evropě v 90. letech zjistila, že se zvýšila efektivita a flexibilita pracovních trhů a že více lidí našlo pracovní místa. Podobně údaje za období 2001-2007 ze sedmnácti zemí OECD nevykazovaly žádnou korelaci mezi mírou imigrace a nezaměstnaností.“

Poukazuje také na studie, podle kterých přistěhovalectví zvyšuje počet pracovních míst pro domorodce – a to jak v Evropě, tak i v USA. „Výsledkem je, že úspěchy Evropy v druhé polovině 20. století umožnili přistěhovalci - a 21. století se v tomto směru nebude lišit,“ tvrdí.

„Nejen, že přistěhovalci většinou hráli klíčovou roli při vytváření nových pracovních míst a zvyšování evropské ekonomiky, migranti jsou také potřební k tomu, aby poskytli pracovní sílu, která může podpořit stárnoucí obyvatelstvo Evropy,“ myslí si Akeel.

„'Kulturní úzkost' brání nové krajní pravici, aby tuto pravdu přijala,“ myslí si. „Imigrace do Evropy i uvnitř ní je starší než samotný název Evropa. V řeckém bájesloví byla Europa - žena, po níž byl kontinent jmenován - původně z Fenicie, starobylé civilizace, která se nacházela v dnešní Sýrii a Libanonu.“

„Kontinent pojmenovaný podle syrské matky se může omladit tím, že přijme její potomky (a další), kteří baží po bezpečnosti, útočišti a prosperitě,“ tvrdí Akeel. „Určitě to nebude snadný úkol. Příliv více než milionu přistěhovalců a uprchlíků do Evropy dopadl na kontinent, který se stále snaží vypořádat s finanční krizí z roku 2008, jako šok. Rostoucí nepřátelství vůči migrantům uprostřed chabých ekonomických výkonů představuje velké překážky pro zajištění toho, aby se mohli stát pracovními partnery v evropských ekonomikách,“ píše zástupce OIC.

Krize ale podle něj může být přeměněna na příležitost. „S dostatečnou institucionální podporou, která pomůže přistěhovalcům s přístupem ke vzdělání a zaměstnanosti, mohou být nevýhody, které jsou často zmiňovány, přeměněny na skutečná pracovní místa, které posílí širší ekonomiku pro všechny,“ vysvětluje.

Oproti tomu by podle něj ambice krajní pravice vybudovat „pevnost Evropu", která dovnitř nevpustí migranty, mohla způsobit zpomalení růstu ekonomiky, stagnaci, nízkou produktivitu a nízkou zaměstnanost na celá desetiletí,

Témata:  uprchlíci migrace muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy