Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Somálsku byl zatčeni exministr, zabili přitom pět jeho strážců

Somálsko
Somálsko
Foto: Pixabay

Mogadišo - Somálské bezpečnostní síly zatkly v noci na dnešek exministra a prezidentského kandidáta Abdirahmana Abdishakura. Zabily přitom pět jeho osobních strážců. Zákrok odsoudili někteří zákonodárci. Stovky lidí proti němu protestovaly v Mogadišu.

Kritik vlády Abdishakur je podezřelý ze zrady. "Bývalý ministr byl zatčen na základě nařízení generálního prokurátora a ministra vnitřní bezpečnosti. Byl obviněn ze zrady. Jeho strážci bojovali proti bezpečnostním silám," prohlásil mluvčí ministerstva vnitra.

Opoziční politik Abdishakur byl zadržen ve svém domě. Během zásahu jej na paži zranila zbloudilá kulka, řekl představitel místní komunity.

Abdishakur je hlavním kritikem vlády prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda, kterou podporuje OSN. Žil v Británii a po návratu do vlasti zastával funkci poslance a ministra plánování. Spolupracoval také s misí OSN v Somálsku. V únorových volbách neúspěšně kandidoval na prezidenta.

Témata:  Somálsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy