Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův tweet pořádně dopálil Pákistán, americký velvyslanec jde na kobereček

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Islámábád/Washington - Pákistánské ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance USA Davida Halea, aby vysvětlil tweet amerického prezidenta. Donald Trump na sociální síti napsal, že Pákistánci poskytují útočiště teroristům.

"Spojené státy během posledních patnácti let bláhově pomohly Pákistánu částkou přes 33 miliard dolarů a oni nám nedali nic jiného než lži a klam," uvedl šéf Bílého domu ve svém prvním letošním tweetu. "Poskytují útočiště teroristům, které my pronásledujeme v Afghánistánu, a jen málo nám pomáhají. S tím je teď konec," dodal.

"Velvyslanec David Hale byl pozván v pondělí večer na pákistánské ministerstvo zahraničí. Šel tam a setkal se s jeho představiteli. K průběhu setkání nemáme žádný komentář," sdělila americká ambasáda.

O tweetu amerického prezidenta má dnes jednat také pákistánská vláda. Ve středu se sejdou nejvyšší civilní a vojenští představitelé země, aby diskutovali o zhoršujících se vztazích se Spojenými státy, napsala agentura Reuters.

Podle Washingtonu na pákistánském území žijí vysocí představitelé afghánského Tálibánu. V roce 2016 byl v Pákistánu zabit při náletu amerického bezpilotního letounu tehdejší šéf tohoto hnutí mulla Muhammad Mansúr. V roce 2011 američtí vojáci odhalili a usmrtili v pákistánském městě Abbottábád šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Pákistán zmíněná obvinění odmítá, přičemž poukazuje na to, že sami Pákistánci trpí útoky islamistů podstatně víc než Spojené státy. Násilí ze strany muslimských radikálů si v Pákistánu vyžádalo desítky tisíc obětí.

Pákistánský ministr zahraničí Chavadža Ásif Trumpova slova označil za důsledek nespokojenosti z amerických nezdarů v Afghánistánu, kde Tálibán rozšiřuje území pod svou kontrolou.

Témata:  Pákistán Donald Trump USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy