Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA prý nedokázaly zmařit jadernou dohodu mocností s Íránem

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Teherán - Spojeným státům se nepodařilo zmařit jadernou dohodu mezi Íránem a mocnostmi, řekl dnes ve státní televizi íránský prezident Hasan Rúhání.

Smlouvu, kterou se šesti světovými mocnostmi Teherán uzavřel v roce 2015, Rúhání podle agentury Reuters označil za "dlouhodobé vítězství" Íránu.

Dohoda omezuje protiíránské sankce výměnou za zpomalení tempa jaderného programu Íránu. Podle amerických zákonů smějí být sankce uvolněny maximálně na 120 dnů, takže vláda musí o prodloužení mírnějšího režimu každé čtyři měsíce znovu rozhodovat.

Americký prezident v pátek režim mírnějších protiíránských sankcí naposledy prodloužil, ale přeje si, aby Spojené státy a jeho evropští spojenci s Teheránem propříště vyjednaly "silnější" dohodu. Požaduje například dodatek, který by posílil režim inspekcí a umožnil Spojeným státům, aby sankce v plné míře obnovily, pokud Teherán smlouvu poruší.

Témata:  Hasan Rúhání Írán USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy