Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahé kameny z britských korunovačních klenotů byly v dóze od keksů, Alžběta II. o tom nevěděla

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - V dokumentu The Coronation (Korunovace), který BBC odvysílala v neděli večer, zazněla mimo jiné informace, že cenné drahokamy, které jsou součástí britských korunovačních klenotů, přečkaly 2. světovou válku zahrabaní v dóze od keksů na zámku Windsor.

Král Jiří VI. nechal drahé kameny schovat před nacisty. Svou dceru, současnou panovnici Alžbětu II., ale do tajemství nezasvětil. Mezi zakopanými cennostmi byl i takzvaný rubín Černého prince, který je součástí Britské imperiální koruny. Tu královna nosí například na ustavujících schůzích britského parlamentu.

Alžběta II. zpravidla neposkytuje žádné rozhovory. Pro BBC One ale učinila výjimku při příležitosti 65. výročí své korunovace. Se suchým britským humorem vzpomínala i na korunovační ceremonii. Například dlouhá jízda v pozlaceném kočáře k Westminsterskému opatství prý "nebyla zrovna pohodlná", protože prakticky seděla na pružinách potažených kůží. S korunou na hlavě se prý člověk nemůže podívat dolů a číst si text projevu. "Jinak si člověk může zlomit vaz a koruna spadne dolů," dodala Alžběta s úsměvem.

Dokument dál odhalil například skutečnost, že většině chlapců v kostelním sboru z rozrušení selhával hlas a jedna ze šesti dívek, které nesly Alžbětinu vlečku, málem omdlela.

Součástí korunovačního ceremoniálu je pomazání. Děkan opatství John Hall v dokumentu prozradil, že použitý olej vyrobený na základě receptury používané v 17. století. Tehdy sestával ze sezamových semínek a olivového oleje a byl provoněn růžemi, květy pomerančovníku, jasmínu, ambrou, pižmem a esencí z (pachových žláz) cibetky.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie korunovační klenoty

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy