Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův exporadce Bannon při slyšení v Kongresu odmítl vypovídat

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Washington - Bývalý hlavní strategický poradce Bílého domu Steve Bannon odmítl při slyšení v Kongresu odpovědět na jakékoli otázky ohledně svého působení v aparátu prezidenta Donalda Trumpa. Poslance výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb zajímaly události z období těsně po Trumpově inauguraci loni v lednu a z doby, kdy Bannon v Bílém domě sám působil.

Kongresmani vyšetřují údajné ruské vměšování do předloňských amerických prezidentských voleb a Bannon je jednou z hlavních postav skandálu i ve vyšetřování FBI vedeném Robertem Muellerem. Někdejší šéf ultrapravicového serveru Breitbart News býval blízkým spolupracovníkem Trumpa, později se ale rozešli a prezident Bannona z funkce strategického poradce loni v srpnu odvolal.

Podle demokratického poslance Adama Schiffa v úterý Bannon odmítl odpovídat na otázky po právní konzultaci s Bílým domem. Slyšení trvalo několik hodin a Bannon podle Reuters nechtěl odpovídat na dotazy ohledně kontaktů, které s Trumpem udržoval po svém odchodu z Bílého domu. Konzultaci Bannonova právníka se štábem prezidenta nepřímo potvrdila mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Členové výboru se rozhodli, že Bannona ke slyšení předvolají znovu.

Mueller podle úterní zprávy listu The New York Times předvolal Bannona před federální velkou porotu. Předvolání, první takový krok při vyšetřování ruské aféry, ještě nutně nesignalizuje následné obvinění. Umožňuje ale vyšetřovateli požádat o svědecké výpovědi či získat důležité dokumenty.

Témata:  USA Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Steve Bannon

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy