Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf a zakladatel IS Bagdádí je v nemocnici v Sýrii, tvrdí Iráčané

Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Samozvaný chalífá Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí je stále naživu a nachází se v nemocnici na severovýchodě Sýrie. Napsal to dnes irácký vládní list As-Sabah s tím, že Bagdádí není schopen chůze bez pomoci.

"Máme nezpochybnitelné informace, že je Bagdádí stále naživu a schovává se v (syrské oblasti) Džazíra," sdělil ředitel oddělení tajných služeb iráckého ministerstva vnitra abú Alí Basrí.

Podle Basrího utrpěl Bagdádí "zranění včetně mnohačetných zlomenin a trpí i cukrovkou". Zraněn byl při náletech na cíle IS v Iráku.

Irácké úřady minulý týden zveřejnily seznam mezinárodně hledaných teroristů a Bagdádí se na něm objevil pod svým pravým jménem Ibráhím Avád Ibráhím Alí Badrí Sámarráí, narozený roku 1971.

Rusko loni v červnu oznámilo, že Bagdádí zřejmě zahynul v květnu při ruském náletu u syrské Rakky. Později ale přiznalo, že zprávu stále prověřuje. V září pak americká armáda oznámila, že nepochybuje o tom, že je Bagdádí stále naživu a že se skrývá v blízkosti Eufratu na východě Sýrie.

Témata:  Abú Bakr al-Bagdádí Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy