Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká administrativa zvažuje další sankce proti Rusku. Už se vybírají cíle

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Americká vláda uvažuje o dalších sankcích proti Rusku, mají být reakcí na údajné vměšování do amerických voleb a na ničivý kybernetický útok z loňského roku. Proces bude ale zdlouhavý, zejména z právních důvodů.

Minulý týden byl v USA zveřejněn seznam 13 ruských občanů a několika ruských právních subjektů, které FBI zažalovala za pokusy ovlivnit volby z roku 2016. Byly mezi nimi i dvě společnosti z holdingu Concord, které patří ruskému miliardáři Jevgeniji Prigožinovi.

Vládní úřady v USA se nyní zamýšlejí, jak sankce dál rozšířit, píše Reuters. Obávají se, že Moskva by se mohla znovu pokusit ovlivnit americké volební procesy, zejména v souvislosti s listopadovými volbami do Kongresu. "Proces je to dlouhý, klopotný a nepříjemný, ale pokud jsou tu důkazy a jsme připraveni, sankce vyhlásíme," prohlásil nejmenovaný americký činitel.

Aktivně se prý uvažuje o americké odpovědi na šíření zákeřného viru NotPetya, který podle USA vyslala ruská armáda loni v červnu do celého světa. Podle amerických zdrojů je jisté, že odveta přijde. "Vybírají se cíle," konstatoval zdroj Reuters.

Témata:  protiruské sankce USA Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.