Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hacker hledaný po celém světě byl dopaden ukrajinskou policií

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajinská policie dopadla Gennadije Kapkanova, šéfa skupiny Avalanche Gennadije Kapkanova. Ta bankovním systémům po celém světě způsobila škody za stovky milionů dolarů.

Avalanche organizuje kybernetické útoky sedm let, na dopadení jeho členů pracuje policie 30 zemí světa. Kapkanova už v listopadu 2016 zadrželi ukrajinští policisté v Poltavě jihovýchodně od Kyjeva, soud ale rozhodl o jeho stíhání na svobodě a hacker krátce nato zmizel.

Podle agentury Unian bude zatčený Kapkanov obviněn z kybernetických útoků, praní špinavých peněz a finančních podvodů. Hrozí mu až 15 let vězení. Členové skupiny Avalanche čelí trestnímu stíhání i v Německu, kde způsobili škody ve výši nejméně šesti milionů eur (přes 150 milionů korun).

Avalanche se specializovalo na metodu takzvaného phishingu, podvodné techniky používané na internetu k získávání citlivých údajů. V minulých letech byly phishingové útoky příčinou 95 procent všech neoprávněných čerpání peněz z účtů bankovních klientů přes kanály elektronického bankovnictví.

Témata:  hackeři Ukrajina EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy