Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rex Tillerson končí, na postu šéfa americké diplomacie ho nahradí Pompeo

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Washington – Rex Tillerson končí v čele americké diplomacie. Oznámil do na twitteru americký prezident Donald Trump.

„Mike Pompeo, ředitel CIA, se stane naším novým ministrem zahraničí. Bude dělat fantastickou práci! Děkuji Rexi Tillersonovi za jeho služby!“ napsal na twitteru šéf Bílého Domu.

Mike Pompeo, Director of the CIA, will become our new Secretary of State. He will do a fantastic job! Thank you to Rex Tillerson for his service! Gina Haspel will become the new Director of the CIA, and the first woman so chosen. Congratulations to all!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13. března 2018

Dodal, že Pompea na postu šéfa CIA nahradí Gina Haspelová, která se tak stane první ženou, která CIA povede. „Gratuluji všem!“ dodal Trump.

„Jsem hrdý na to, že jmenuji ředitele Ústřední zpravodajské služby Mike Pompea naším novým ministrem zahraničí," cituje Trumpovo prohlášení server Bloomberg.

„Jako ředitel CIA Mike byl chválen oběma stranami za posilování našeho shromažďování informací, modernizaci našich obranných a ofenzivních schopností a budování úzkých vztahů s našimi přáteli a spojenci v mezinárodní zpravodajské komunitě," řekl Trump. 

„Za posledních 14 měsíců jsem Mikea velmi dobře poznal a jsem přesvědčen, že je to správný člověk pro práci v tomto kritickém okamžiku. Bude pokračovat v našem programu obnovy postavení Ameriky ve světě, posílení našich spojenectví, konfrontacích s našimi protivníky a hledání denuklearizace Korejského poloostrova. "

O Tillersonově konci ve funkci se spekulovalo už před několika měsíci. Trump údajně „nebyl šťasten“, že někteří pracovníci ministerstva nepodporují jeho politický program. Tillerson měl podle amerických médií údajně výhrady proti Trumpově nedostatečném odstupu od americké krajní pravice a jiný názor má na politiku USA vůči Severní Koreji a Íránu.

V prosinci Trump připustil, že jejich názory se v některých otázkách rozcházejí, ale informace médií o chystaném vyhazovu označil za „falešné zprávy“. „Média spekulují, že jsem vyhodil Rexe Tillersona nebo že brzy odejde - falešné zprávy! Neodchází, a i když v jistých otázkách spolu nesouhlasíme (já mám poslední slovo), spolupracujeme dobře a Amerika se znovu těší velké úctě,“ napsal tehdy prezident.

Témata:  Donald Trump USA Rex Tillerson CIA Mike Pompeo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy