Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská expremiérka Tymošenková si najala lobbistu z Trumpova štábu

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková
Foto: news.com

Washington/Kyjev - Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková spolupracuje s americkým lobbistou, který dřív působil jako poradce volebního štábu Donalda Trumpa.

Napsala to dnes agentura Bloomberg. Američan Barry Bennett bude Tymošenkové poskytovat poradenské a konzultační služby včetně zprostředkování kontaktů s Bílým domem a Kongresem USA.

Tymošenková byla předsedkyní ukrajinské vlády v letech 2007 až 2010 a byla v ostrém politickém sporu s tehdejším proruským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Jemu poskytoval poradenské služby Paul Manafort, bývalý šéf Trumpova volebního štábu. Nyní je obžalován z utajování lobbistických aktivit, praní špinavých peněz a spiknutí proti Spojeným státům.

Bennett v rozhovoru s agenturou Bloomberg poukázal na to, že Tymošenková podporuje upevňování styků Kyjeva se Západem. "Paul (Manafort) pracoval pro stoupence Ruska, my pracujeme pro stoupenkyni Ameriky," řekl Bennett, který podle záznamů ministerstva spravedlnosti USA za své služby pro Tymošenkovou pobírá měsíční plat 65.000 dolarů (1,3 milionu Kč).

Témata:  Julija Tymošenková Donald Trump USA Ukrajina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.