Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánistán hlásí 6 mrtvých po útoku sebevražedného atentátníka

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Sebevražedný atentátník dnes zaútočil na vojenskou základnu v afghánské provincii Hílmand a usmrtil čtyři civilisty a dva vojáky. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní představitele. Další tři civilisté a dva vojáci utrpěli zranění, uvedl mluvčí guvernéra provincie Hílmand. Atentátník použil výbušniny umístěné v automobilu.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, islamistické hnutí Tálibán ale před pár dny oznámilo začátek jarní ofenzivy v Afghánistánu. Povstalci tehdy uvedli, že hlavním cílem jejich tažení bude "zajmout a zabít americké okupanty a jejich stoupence".

Oznámení začátku jarní ofenzivy podle agentury AFP znamená, že Tálibán de facto odmítl výzvu afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního k zahájení mírových jednání.

Spojené státy oficiálně ukončily svou bojovou misi v Afghánistánu v roce 2014, v zemi ale nadále zůstávají tisíce amerických vojáků, kteří plní převážně podpůrnou roli a účastní se protiteroristických akcí. Americký prezident Donald Trump loni v srpnu představil novou strategii pro Afghánistán, v jejímž rámci Spojené státy vyslaly na afghánské území další jednotky.

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Tálibán Afghanistán terorismus násilí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy