Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti mají tajné cesty do Británie. Pašují zbraně i drogy. Úřady na věc nestačí

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Pozornost bezpečnostních sil i médií se zaměřuje na Calais a jeho nejbližší okolí, odkud se denně snaží skupiny migrantů proniknout do Velké Británie. Doufají, že tam naleznou lepší život. Britský server Express ale poukazuje, že existují místa, kudy lze proklouznout mnohem snadněji – a s celým vojenským arzenálem.

Server s odvoláním na zprávu britské Národní agentura zločinu (NCA) uvádí, že malé britské přístavy jsou doslova bez hraničních kontrol a proto jsou cílem převaděčů i teroristů, kteří se snaží dostat na území Británie.

A takových přístavů jsou v celé zemi stovky, vedle Calais se tak stávají alternativními body vstupu pro ty, kteří chtějí z Francie do Anglie – je jedno s jakým účelem. Pohraniční stráž má přitom jen velmi málo dostupných informací o hrozbách a rizicích, které jsou spojené s připlouvajícími loděmi. Rutinní kontroly těchto přístavů téměř neexistují.

Nedávné zločiny v malých přístavech pak podle serveru ukazují, jak zranitelné jsou vůči zločincům, kteří tudy pašují lidi, drogy nebo zbraně. Jednotka hampshireské policie náhodou v přístavu Chichester Harbour tento týden nalezla 17 albánských nelegálních přistěhovalců, dostali se sem z Francie. K jejich odhalení došlo náhodou, policie pátrala po pohřešované osobě a tak kontrolovala lodě. Jeden Brit už byl obviněn z napomáhání k nelegálnímu přistěhovalectví.

V loňském roce byly v přístavu Cuxton poblíž Rochesteru v Kentu zabaveny automatické zbraně v hodnotě asi 3,5 milionu korun. Pocházely od stejného evropského dodavatele jako zbraně, které byly použity při útoku na Charlie Hebdo. Gang přivel 22 pušek, devět samopalů a 1500 nábojů.

„Šetření potvrdilo riziko, že přístavy nabízí zločineckým skupinám přístup do Velké Británie, tento prostor je téměř nehlídán. U malých přístavů po celém pobřeží Velké Británie neexistují žádné obecné hraniční kontroly," varuje interní zpráva NCA.

„Během uplynulého roku zločinci i nadále prokazovali, že mohou zneužít naši zranitelnost v oblasti bezpečnosti hranic, jsou schopni obcházet kontroly a bránit se vymáhání práva na hranicích, jsou inovativní v nacházení nových metod utajování nelegálních komodit a lidí, které pašují do Spojeného království," píše NCA.

David Bolt, vrchní inspektor zabývající se ochranou hranic, v lednu uvedl, že lodě se plaví do Velké Británie ze zemí mimo EU bez kontrol. Hraniční stráž si je prý vědoma, že existují hrozby a rizika a že ochrana námořního prostoru je velmi chabá. Je prý potřeba vše zlepšit a zajistit větší bezpečnost.

„Pachatelé se budou vždy snažit obcházet zranitelné oblasti v bezpečnosti hranic, ale pracujeme s partnery činnými v trestním řízení v rámci Velké Británii i na mezinárodní úrovni a slavíme úspěchy," dodal k tomu mluvčí NCA.

Server připomíná, že kromě již zmíněných případů byli třeba v přístavu Bushnells v srpnu 2015 zadrženi tři migranti z Pákistánu, v přístavu Sovereign v Eastbourne v listopadu 2014 15 nelegálních přistěhovalců z Albánie. Úřady také zadržely tuny drog za několik miliard korun a další zbraně.

Témata:  uprchlíci Velká Británie zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy