Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyplatí se ploty proti uprchlíkům? Maďarsko spočítalo náklady na jejich stavbu

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Maďarsko spočítalo, že za náklady, které vynaložilo na stavbu hraničních plotů na jihu země, by bylo možné financovat roční pobyt až 40.000 žadatelů o azyl. Informoval o tom server deníku Népszabadság.

Maďarská vláda se rozhodla odmítnout povinné přerozdělování uprchlíků na základě kvót Evropské komise, podle kterých by musela přijmout zhruba 1300 lidí. Deník Népszabadság ale podotkl, že tato varianta by byla podstatně levnější, než výstavba hraničních plotů, protože většina žadatelů o azyl okamžitě opouští Maďarsko.

Deník spočítal, že z nákladů na výstavbu hraničních plotů na jižních státních hranicích Maďarska by bylo možné financovat roční pobyt až 40.000 žadatelů o azyl. 

Financování migrační krize v Maďarsku včetně výstavby hraničních plotů přesáhlo v loňském roce částku 84 miliard forintů (267 milionů eur). Maďarsko v průběhu roku postavilo hraniční ploty na srbsko-maďarském a chorvatsko-maďarském úseku hranic.

Televizní stanice M1 tvrdí, že ilegální migranti přicházejí do země i z Rumunska, kde plot postaven není. Jde o úsek dlouhý až 450 kilometrů a případná výstavba zábran by na tomto úseku byla nejdražší. Podle maďarské vlády se denně pokouší překročit jižní hranice Maďarska přes 100 migrantů.

Témata:  Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.