Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo bývalo nadšené z EU. Nyní by téměř třetina obyvatel odešla

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Pokud by o odchodu z EU hlasovali Němci, pro by byla téměř třetina obyvatel. Výsledky průzkumu organizace YouGov pro list Handelsblatt jsou překvapivé, protože Němci byli donedávna nadšenými zastánci stále tužší evropské integrace a centralizace.

Úterní anketu inspirovalo blížící se referendum o vystoupení Británie z EU, které se koná 23. června.

Euroskepse začala mezi Němci propukat v minulých letech, kdy byli nuceni podílet se většinou zdrojů na záchraně Řecka z dluhové krize. Od loňska také narůstá nespokojenost s neorganizovaným masovým přílivem imigrantů.

Anketa YouGov zjistila, že pro setrvání Německa v EU by hlasovalo 54 procent respondentů. Pro vystoupení z unie by se vyslovilo 29 procent.

S názorem, že na členství v osmadvacítce jejich vlastní země doplatila, souhlasí podle ankety 36 procent německých respondentů. Totéž si přitom podle téhož průzkumu myslí o své zemi jen 30 procent oslovených v Británii.

Témata:  Německo EU průzkumy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy