Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rajoy chce kvůli kabinetu nechat Katalánsko pod správou vlády

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy plánuje ponechat Katalánsko pod správou centrální vlády poté, co nový katalánský premiér jmenoval do svého kabinetu stíhané osoby. Informoval o tom dnes španělský list El País.

Nový katalánský premiér Quim Torra jmenoval svůj kabinet v sobotu. Zahrnul do něj i politiky stíhané kvůli snahám o vyhlášení nezávislosti Katalánska, což vláda v Madridu odsoudila jako provokaci.

Centrální vláda v sobotu uvedla, že bude zapotřebí přezkoumat životaschopnost nového katalánského kabinetu. Ten musí Madrid před nástupem k moci schválit, píše agentura Reuters.

Torra do kabinetu jmenoval bývalé členy katalánské vlády Jordiho Turulla a Josepa Rulla, kteří jsou nyní ve vazbě. Mezi jmenovanými jsou rovněž exministři Toni Comín a Lluís Puig, kteří loni uprchli do Belgie.

Španělská vláda kvůli snahám o nezávislost koncem loňského října převzala správu Katalánska, rozpustila regionální parlament a vyhlásila do něj volby. Ty však v prosinci opět vyhráli separatisté.

Témata:  Španělsko Katalánsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy