Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrací Maďaři NATO proti Ukrajině? Napětí houstne

NATO
NATO
Foto: Vláda.cz

Kyjev - Maďarsko oficiálně navrhlo Severoatlantické alianci, aby přehodnotilo programy pomoci Ukrajině, upozornil dnes list Ukrajinska pravda. V alianční centrále deníku potvrdili, že žádost maďarské vlády obdržel generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Budapešť se snaží blokovat ukrajinské snahy o sblížení s NATO a Evropskou unií v odvetě za údajný útisk maďarské menšiny na Ukrajině.

Maďarskou žádostí o přehodnocení vztahů aliance s Kyjevem se má 28. května zabývat komise Ukrajina-NATO, uvedl dnes ukrajinský velvyslanec při NATO Vadym Prystajko. "V pondělí se sejde komise na úrovni velvyslanců, tedy bude zasedat Severoatlantická rada s Ukrajinou. Budu zastupovat Ukrajinu, zástupce Maďarska tam taky bude," řekl diplomat a dodal, že bude mít možnost vysvětlit všem členům NATO maďarská obvinění.

Budapešť podle ukrajinských médií obviňuje Ukrajinu, že "pokusy o reformy selhaly" a "stát zeslábl do té míry, že není schopen plnit své základní povinnosti, včetně zajištění právního státu a efektivního ekonomického, sociálního a politického vedení". NATO by tomu mělo přizpůsobit svou politiku, v zájmu zachování stability v regionu na své východní hranici.

"Vypadá to jako vydírání: Budapešť je ochotna stáhnout svá obvinění, pokud Ukrajina nebude uplatňovat školský zákon v případě národnostních menšin z členských států NATO, tedy maďarské menšiny v Zakarpatsku," poznamenala Ukrajinska pravda. Podle deníku se v centrále aliance sice zdrželi vyjádření k maďarskému memorandu, přijatému na zasedání nové vlády Viktora Orbána, nicméně dali najevo, že podpora Ukrajině bude pokračovat.

Témata:  Ukrajina Maďarsko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy