Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda s Řeckem vyvolala lavinu násilí, dav zaútočil na makedonský parlament

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Skopje - V Makedonii po uzavření dohody s Řeckem o název státu vypukly násilné demonstrace, rozlícený dav se pokusil vtrhnout do sídla parlamentu. Sedm policistů a tři protestující utrpěli zranění. Nejméně 11 osob bylo zadrženo.

Policie před budovou parlamentu ve Skopje použila slzný plyn a oslepující granáty. Demonstranti házeli kameny a dělobuchy. Televize 1TV informovala, že mezi zraněnými je i její kameraman.

Protesty byly namířeny proti dohodě mezi Skopje a Aténami o změně názvu Makedonie. Bývalá jugoslávská republika se má napříště nazývat Severní Makedonie. Atény díky tomu přestanou blokovat vstup země do NATO a EU. Příslušnou dohodu v neděli podepsali ministři zahraničí obou zemí.

S dohodou však vyjádřily nesouhlas stovky nacionalistů na obou stranách. V Aténách policie nasadila proti demonstrantům, kteří se pokoušeli vniknout do budovy parlamentu, pepřový sprej.

Makedonie bude muset přepsat i učebnice dějepisu

Čtvrt století Atény upírají svému malému sousedovi právo nazývat se Makedonie, neboť to je podle jejich názoru jméno jejich severní provincie. Spatřují v tom nárokování historického dědictví starověkých panovníků Alexandra Velikého a Filipa Makedonského, za nímž se údajně skrývají ambice územních expanzí.

Podle historika Todora Cepreganova posvětil konec Jugoslávie obrodu národního romantismu v Makedonii, která zůstala stranou konfliktů v bývalé Jugoslávii. To posílila i vláda nacionalistické pravice Nikoly Gruevského v letech 2006 až 2016.

Podle učebnice z roku 2011 se děti ve věku jedenácti až dvanácti let učily v kapitole věnované "makedonskému státu za Filipa", jak si tento vládce podrobil Ilyry, Panony a Thráky a poté "helénské osady". Jeho syn, podle příručky "Alexandr Makedonský", porazil Řeky a přiměl je, aby uznali jeho vládu.

A autoři tohoto díla testují znalosti žáků: "Víte, že Makedonci jedli vsedě, zatímco Římané a Řekové u jídla leželi?", "Víte, že makedonské ženy měly stejná práva jako muži a jen vládci mohli mít několik manželek?"

Podle učitele Damjana Todorovského jsou "všechny školní učebnice z období po roce 2006 systematickým vymýváním mozků, nikoli vzděláváním". Sociální demokraté premiéra Zorana Zaeva, kteří nastoupil k moci loni v září, slíbili úplnou revizi učebnic. "Nemůžeme dětem vštěpovat nenávist, navíc k sousedům," říká Petar Atanasov, který má ve straně na starosti školství.

"Bude to věčnost, než se škody napraví," říká 87letá profesorka dějepisu v důchodu Marija Vesková. Její 28letá kolegyně Natasa je však pobouřená: "Nechápu, proč bychom se měli stydět za to, co jsme. Alexandr byl Makedonec. A my to nesmíme říkat, protože to pobuřuje Řeky?"

Témata:  Makedonie demonstrace v Řecku Řecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy