Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zařadil zpátečku. Dekretem zrušil rozdělování rodin migrantů

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes dekretem zrušil rozdělování rodin uprchlíků zadržených na hranicích bez dokladů. Tato praxe vyvolala v minulých dnech tvrdou kritiku ze strany demokratů, liberálních médií, ale i části republikánských kongresmanů

Kritici vyčítali Trumpovi, že zneužívá osud malých dětí k tlaku na Kongres, aby schválil konzervativní reformu migračních zákonů. O dvou návrzích novely má ve čtvrtek americký Kongres hlasovat, výsledek je ale podle médií nejistý.

"Jde o to, držet rodiny pohromadě, a zároveň zajistit velmi mocné a silné hranice," prohlásil Trump při podpisu dekretu. Zdůraznil, že jeho dosavadní politika nulové tolerance vůči nelegální migraci se nemění.

Jeho nařízení ukládá úřadům, aby rodiny migrantů nerozdělovaly a řešily jejich kauzy přednostně. S budováním přístřeší pro internované má pomoci ministerstvo obrany, uvažuje se o využití čtyř vojenských základen.

Na hranicích s Mexikem bylo od května internováno odděleně od rodičů kolem 2300 dětí, zejména ze Salvadoru, Hondurasu a dalších středoamerických států. 

Odebrání dětí rodičům migrantů žádný americký zákon nenařizuje. Je důsledkem rozhodnutí ministerstva spravedlnosti USA z letošního května, podle něhož ilegální přechod hranice není přestupkem trestaným administrativně, ale trestným činem postižitelným vazbou. Děti podle zákonů USA rodiče do věznice následovat nesmějí.

Témata:  Donald Trump přistěhovalectví USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy