Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severoafrické státy odmítají záchytná střediska pro své migranty na svém území

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Alžír/Rabat – Z Evropské unie se ozývají návrhy, že by se na africkém kontinentu měla zřizovat záchytná střediska pro migranty mířící do Evropy. To ale severoafrické země odmítají.

Země ležící na severu Afriky se jedna po druhé začaly vymezovat vůči návrhům EU. Nechuť zřizovat nová centra na svém území projevila v předchozích dnech jako první Libye, která je už tak zahlcená desítkami tisíc migrantů.

Alžírský ministr zahraničí Abdal Kádir Misálih dnes zcela vyloučil, že by se v jeho zemi měla zřizovat záchytná střediska pro migranty mířící z Afriky do Evropy. "Nepřipadá absolutně v úvahu, aby Alžírsko otevíralo záchytná centra pro pokoutné migranty na svém území," prohlásil ministr s tím, že EU má prostředky pro řešení krize.

Šéf marocké diplomacie Násir Búrita to vidí podobně. „Maroko odmítá a vždy odmítalo takovéto metody řešení otázky migračních toků," řekl dnes po setkání se svým španělským protějškem Josepem Borrellem. Odsoudil také snahu o příliš „snadná řešení" a „kontraproduktivní mechanismy".

Ze zemí EU, jejichž nejvyšší představitelé se dnes na jednání v Bruselu věnují hlavně problému migrace, zaznívají názory, že by se zmíněná střediska měla budovat už v afrických zemích. Kromě Libye, Alžírska či Maroka se uvažuje i o Tunisku nebo evropské Albánii. Cílem je mimo jiné odrazovat migranty od toho, aby se vydávali na životu nebezpečnou cestu přes Středozemní moře.

Témata:  Alžírsko Maroko Libye uprchlíci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.