Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novozélandská premiérka už je zpět v práci, na mateřské strávila jen šest týdnů

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Wellington - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (38) se po šesti týdnech od narození dcery vrátila do práce. Vládní agendu prozatím vyřizuje z domova v Aucklandu, v sobotu by s rodinou měla dorazit do hlavního města Wellingtonu.

Podle agentura AFP o tom informoval novozélandský úřad vlády. Ardernovou v uplynulých šesti týdnech zastupoval vicepremiér Winston Peters.

Ardernová se loni stala nejmladší předsedkyní vlády Nového Zélandu za posledních 150 let a je také první ženou v dějinách své země, která porodila v době, kdy zastávala premiérský úřad.

Nový Zéland jako první země poskytl ženám volební právo v roce 1893 a Ardernová je třetí ženou v premiérském křesle.

O dceru Neve, která se narodila 21. června, se bude nyní starat převážně premiérčin partner, moderátor Clarke Gayford. Premiérka už dříve vyloučila, že by její rodinná situace mohla jakkoli narušit chod úřadu.

Témata:  Nový Zéland porody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy