Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Malajsii se ztratila radioaktivní látka. Úřady jsou bezradné

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Malajsijské úřady pátrají po průmyslovém zařízení, které obsahuje radioaktivní izotop iridia 192. Tento prvek může osobám, které s ním přijdou do přímého styku, byť na pár minut, způsobit vážné nebo trvalé následky. Několikahodinové či několikadenní vystavení může vést až k úmrtí.

Zařízení zmizelo při přepravě 10. srpna. Patřilo firmě, která pomocí gama záření testuje kvalitu součástek používaných například v ropném a plynárenském průmyslu.

Podle BBC existují obavy, že by zařízení mohlo být použito jako špinavá bomba. Malajsijská policie je ale přesvědčena, že zmizení radioaktivního nákladu nesouvisí s terorismem. Náměstek malajsijského ministra vnitra Azis Jamman ztrátu radioaktivního nákladu potvrdil, prohlásil ale přitom, že "vše je pod kontrolou".

Náklad byl převážen nákladním autem do malajsijské metropole Kuala Lumpuru. Řidiči tvrdí, že během cesty nezastavili a zmizení nákladu zjistili až poté, co dojeli na místo určení. Podle vyšetřovatelů bylo zařízení buď ukradeno, nebo během cesty spadlo z vozidla. 

Témata:  Malajsie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy