Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František volá po omezení znečišťování moří a oceánů plasty

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František dnes vyzval k boji proti znečišťování světových moří a oceánů plastem. Postěžoval si rovněž na nedostatek účinných opatření na ochranu vody, informovala dnes agentura AFP. Přístup k vodě by podle nejvyššího představitele katolické církve měl být právem každého člověka.

"Nemůžeme dovolit, aby naše moře a oceány byly pokryty rozsáhlými poli plovoucího plastu," řekl František, podle kterého je nutné přijmout konkrétní opatření pro boj s tímto "stavem nouze". "Musíme se modlit, jako by vše záviselo na Boží prozřetelnosti, a musíme pracovat, jako by vše záleželo na nás," doporučil papež.

Opatření na ochranu moří a oceánů je nutné podle Františka přijímat na mezinárodní úrovni. Za nepřijatelnou pak označil privatizaci vodních zdrojů na úkor "lidského práva na přístup k tomuto statku".

Papež František o nutnosti ochrany životního prostředí hovoří velmi často, v roce 2015 dokonce věnoval tomuto tématu celou svou druhou encykliku. V ní vyzval země světa, aby snižovaly množství skleníkových plynů v ovzduší.

Témata:  Papež František plasty

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy