Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nařídil FBI odtajnit část dokumentů k ruské kauze

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Bílý dům rozhodl o odtajnění části dokumentů, které se vztahují k rané fázi vyšetřování údajného ruského vlivu na prezidentské volby v USA v roce 2016. O pondělním výnosu prezidenta Donalda Trumpa dnes informovala americká média. Odtajnit citlivé materiály se prezident rozhodl na výzvu svých stoupenců z řad poslanců amerického Kongresu. Kdy spatří světlo světa, se zatím neví.

Na veřejnost se podle listu The Washington Post dostanou dokumenty a textové zprávy, jejichž autory jsou čelní představitelé ministerstva spravedlnosti a Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), které prezident v poslední době vytrvale kritizuje. Půjde prý například o SMS vzkazy bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho, kterého Trump loni v květnu odvolal z funkce.

Politologové, kteří se chystají obsah odtajněných písemností pečlivě studovat, označují krok Bílého domu za krajně neobvyklý. Dávají ho do souvislosti se snahou prezidenta zablokovat vyšetřování ruské kauzy, které vede bývalý šéf FBI Robert Mueller. Na vrcholný vyšetřovací aparát USA, stejně jako na ministerstvo spravedlnosti, které FBI řídí, by odtajněné dokumenty mohly vrhnout špatné světlo. "Děly se fakt špatnosti, a teď se o nich svět dozví. Velká věc!" napsal Trump na twitteru.

Trump podle agentury AP mimo jiné nařídil odtajnit dokument, jímž loni v červnu ministerstvo spravedlnosti odůvodnilo svou žádost o odposlech bývalého poradce Trumpova volebního štábu Cartera Page. O podobných žádostech rozhoduje speciální soud, jehož jednání je přísně tajné.

Odtajněna má být elektronická korespondence Comeyho, bývalého náměstka FBI Andrewa McCabea, někdejší právničky FBI Lisy Pageové a jejího milence, agenta FBI Petera Strzoka, a dalších lidí. Jejich jména se v různých souvislostech objevovala v průběhu vyšetřování údajného ruského vlivu na americké volby.

Témata:  Donald Trump FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) prezident USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.