Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na summitu o brexitu dnes 27 zemí EU schválí dohodu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie dnes potvrdí souhlas s tím, jak vyjednávači domluvili text smlouvy o vystoupení Británie z evropského bloku. Na mimořádném summitu v Bruselu také podpoří právně nezávaznou politickou deklaraci, v níž EU a Británie popisují, jaké smlouvy ohledně hospodářské a další spolupráce chtějí v příštích letech uzavřít.

Šéf unijních vrcholných schůzek Donald Tusk v sobotu ohledně brexitu ocenil, že sedmadvacítka obstála ve zkoušce jednoty a solidarity. Uvedl to poté, co se na poslední chvíli podařilo najít řešení uklidňující obavy Madridu ohledně budoucích jednání mezi EU a Brity týkajících se Gibraltaru.

Dnešní očekávaná jednomyslná podpora textu "rozvodové smlouvy" ze strany šéfů států a vlád 27 zemí je pro EU završením příprav spořádaného britského vystoupení k 29. březnu příštího roku, tedy za přibližně čtyři měsíce.

Nepůjde přitom o "hlasování", dneškem dávají členské země na nejvyšší politické úrovni najevo, že nemají problém s tím, jak oněch 585 stran dohody o brexitu vypadá. Na unijní straně musí dokument následně podpořit také europarlament a Rada EU, tedy členské země, jej pak formálně schválí v souladu s článkem 50 unijní smlouvy, kterým se příprava brexitu řídí.

Tím bude kontinent připraven a míč se ocitne na britské straně kanálu La Manche. Smlouvu už - byť za cenu několika rezignací - potvrdil kabinet premiérky Theresy Mayové. Tu nyní čeká klíčový úkol, tedy prosadit v prosinci její přijetí ve velmi skeptickém britském parlamentu.

Pokud se to nepodaří, čeká Británii nejspíš "tvrdý brexit" se všemi tvrdými dopady na obchodní a další vztahy. Na vyjednání a schválení nového textu není totiž podle unijních diplomatů dostatek času.

Smlouva definuje podobu samotného britského odchodu z unie. Týká se například práv občanů a vyrovnání finančních závazků. Předpokládá také přechodné období do konce roku 2020 s možností až dvouletého prodloužení. Právě v této době by se měly EU a Londýn dohodnout na textu smluv, podle nichž se bude po konci přechodného období řídit hospodářská spolupráce a oblasti, jako je bezpečnost či mezinárodní vztahy.

Jak by měly tyto smlouvy vypadat, obsahuje 26 stránek textu politické deklarace, kterou dnes summit také podpoří.

Témata:  Brexit EU Summit EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy