Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koncentrační tábory pro muslimy? Že se politici nestydí, udeřil prestižní deník

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Čína nadále považuje pozdvižení ohledně svých koncentračních táborů, v nichž drží na milion etnických Ujgurů a dalších lidí, za pouhý PR problém, konstatuje editorial serveru Washington Post. Renomovaný deník v něm připomíná, že v minulých dnech čínská vláda vydala další prohlášení, že v autonomní severozápadní provincii Sin-ťiang brání náboženské a kulturní svobody, navzdory důkazům, že čínské úřady poslaly většinu tamního muslimského obyvatelstva do spartánských táborů, kde jim jsou následně vymývány mozky.

Masivní indoktrinace

Poté, co západní státy počátkem listopadu opakovaně vznášely otázku uvedených táborů na ženevském fóru OSN, které každých pět let hodnotí stav lidských práv v Číně, přední čínští představitelé obvinění odmítli s konstatováním, že jsou "velmi vzdálená pravdě", poukazuje editorial. Dodává, že z tohoto důvodu je mimořádně důležitý zákon, který připravil americký Kongres.

Čínští politici již rok zakrývají pravdu a nesmí uniknout odpovědnosti za svou masivní indoktrinační a internační kampaň, deklaruje washingtonský deník. Za extrémně důležité považuje, aby byla odhalována skutečná situace v táborech, ať již svědky, experty, nevládními organizacemi či západními vládami.

"Čínští politici se však nestydí," pokračuje vlivný server. Konstatuje, že se uchýlili k staré represivní praxi a obnovují systém známý jako lao-ťiao, neboli převýchovné pracovní tábory, který před svým uzavřením v roce 2013 fungoval vně běžného vězeňského systému a byl široce používán k trestání disidentů a drobných zločinců, nyní byl oživen a masivně použit proti Ujgurům.

Americký zákon z letošního roku o reakci na porušování lidských práv Ujgurů získal podporu napříč politickým spektrem a předpokládá vytvoření zvláštního amerického zmocněnce pro krizi v Sin-ťiangu a připravuje cestu k uvalení sankcí na základě tzv. zákona Magnitského vůči čínským představitelům odpovědným za porušování lidských práv v provincii, vysvětluje Washington Post. Dodává, že mezi ně patří i stranický tajemník Čchen Čchüan-kuo, který dohlíží na uzavírání lidí do táborů.

Je třeba zapojit vakuum

Pokud bude zákon skutečně schválen, umožní hlásit Kongresu čínské firmy, které se na chodu táborů a všudypřítomném sledovacím systému v Sin-ťiangu podílejí, na základě čehož by mohly být vystaveny americkým sankcím, poukazuje renomovaný deník. Doplňuje, že FBI by také mohla identifikovat čínské představitele odpovědné za šikanu Ujgurů ve Spojených státech.

Poté, co Ujguři žijící mimo Čínu začali protestovat proti situaci v Sin-ťiangu, jejich příbuzní byli posláni do táborů a jiných věznic, což potkalo i rodinné příslušníky šesti v USA žijících novinářů Rádia svobodná Asie, vysvětluje editorial. Nabádá proto americký Kongres, aby jednal a zaplnil vakuum vytvořené Trumpovou administrativou, která se k represím v Sin-ťiangu příliš nevyjádřila, ani na něj nezareagovala.

V Pekingu se na kanadský popud pokusilo 15 velvyslanců západních států pokusilo sejít s Čchenem a vyjádřit své znepokojení, avšak USA se k této akci nepřipojily, kritizuje vlivný server. Dodává, že ač většina převážně muslimských zemí ohledně represí zarytě mlčí, Spojené státy by měly stát na straně dalších liberálních demokracií.

"Čína ospravedlňuje své akce jako boj s terorismem a prevenci extremismu, ale sotva dává smysl uvěznit 11,5% muslimské populace Sin-ťiangu ve věku 20 až 79 let, jak odhadují někteří experti," píše Washington Post. Dodává, že uvržení desítek tisíc lidí do vězení a následná snaha o vymýcení jejich jazyka a kultury jsou zločiny proti celému národu, což nemůže zakrýt žádné falšování.    

Témata:  Čína muslimové EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy