Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nadija Savčenková čelí obvinění z pokusu o puč, ve vazbě drží hladovku

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bývalá ukrajinská pilotka a poslankyně Nadija Savčenková, která je kvůli obvinění z pokusu o státní převrat ve vazbě, zahájila další hladovku. Informovala o tom ukrajinská média. Dříve uctívaná národní hrdinka tvrdí, že tak protestuje proti vydírání a tlaku ze strany agentů tajné služby SBU.

Savčenková je ve vazbě od letošního března, kdy ji ukrajinské úřady obvinily z plánování útoku na parlament. Použít k tomu údajně chtěla granáty a automatické zbraně. Politička obvinění odmítá jako snahy prezidenta Petra Porošenka zbavit se před březnovými volbami silných oponentů.

Ukrainian MP Nadiya #Savchenko, currently detained on suspicion of plotting a coup against the government, has announced a dry hunger strike, claiming that she is being beaten by SBU investigators. according to a statement on her Facebook page. pic.twitter.com/CeJrXznJL1

— Hromadske Int. (@Hromadske) 5. prosince 2018

Na svém facebooku dnes oznámila, že nebude přijímat potravu ani vodu v reakci na tlak, který na ni a jejího obhájce vyvíjejí agenti SBU. Úřady jí prý navíc nedovolují, aby se viděla se svým příbuznými.

Někdejší ukrajinská pilotka se stala národní hrdinkou poté, co strávila dva roky v ruském vězení, kde také několikrát hladověla. Po propuštění v roce 2016 se stala ukrajinskou poslankyní; tamní vládu viní z nekompetence a korupce.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy