Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dětský fond UNICEF podporuje islámské teroristy, tvrdí nigerijská armáda

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Nigerijská armáda pozastavila v severovýchodních oblastech země činnost Dětského fondu OSN (UNICEF). Oznámila to dnes agentura Reuters. Armáda organizaci podezírá, že napomáhá přívržencům islamistických povstalců pomocí školení zaměřených na lidská práva.

UNICEF podle armády školí lidi v odkrývání případů porušování lidských práv a sabotuje tak boj vojáků s povstalci. UNICEF zatím podle prohlášení své mluvčí situaci na místě ověřuje a nemůže poskytnout bližší informace. Již v dubnu obvinila armáda tři zaměstnance fondu z úniku informací o údajném sexuálním zneužívání dětí ze strany vojáků.

Na severovýchodě Nigérie působí teroristická organizace Boko Haram, ale také skupina Islámský stát v západní Africe (ISWA), která se od Boko Haram v roce 2016 odštěpila. Obě organizace chtějí v severovýchodní Nigérii založit samostatný stát a zavést v něm islámské právo šaría.

Radikálové v uplynulých měsících zabili při útocích stovky vojáků, píše Reuters. Porušování lidských práv se ale v oblasti podle organizace Human Rights Watch dopouští také armáda. Severovýchod země je zároveň oblastí, která je značně závislá na mezinárodní rozvojové a humanitární pomoci. Napětí v Nigérii nyní stoupá i v souvislosti s prezidentskými volbami, které se budou konat v únoru příštího roku.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) UNICEF Nigérie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy