Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čas se krátí: K nalezení černých skříněk z letadla EgyptAir zbývají 4 dny

Airbus A320 společnosti Egypt Air
Airbus A320 společnosti Egypt Air
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Káhira - Jen čtyři dny zbývá pátracím týmům ve Středozemním moři, aby našly černé skříňky zříceného letadla EgyptAir. Zařízením se totiž vybijí baterie a přestanou vysílat signály. Už před dvěma týdny přitom vyšetřovatelé oznámili, že signál ze skříněk zachytili.

Egyptští vyšetřovatelé oznámili, že se krátí čas, po který bude možné pátrat po černých skříňkách zříceného airbusu. Zbývají poslední čtyři dny, než se strojům vybijí baterie a signál utichne. I přesto je možné černé skříňky najít, jen je to mnohem obtížnější.

Stále není jasné, co pád letadla způsobilo, přestože už byly v moři nalezeny trosky a ostatky obětí. Právě černé skříňky, které obsahují letové záznamy, by mohly odhalit, zda za pádem stála technická závada nebo třeba bombový útok.

Hledání, které v oblasti pravděpodobného dopadu provádějí lodě, tak bude ještě intenzivnější. Už před dvěma týdny přitom egyptské i francouzské úřady uvedly, že jedna z lodí zachytila signál, který pochází právě z černých skříněk spadlého airbusu.

Stroj mířící z Paříže do Káhiry, na jehož palubě bylo 56 cestujících a deset členů posádky, zmizel z obrazovek radarů 19. května brzy ráno krátce před plánovaným přistáním v egyptském hlavním městě.

Trosky letadla našly pátrací týmy asi 300 kilometrů od přístavu Alexandrie, černé skříňky ale zatím nevyzvedly. V místě stále probíhá vyšetřování a pátrání po dalších úlomcích nebo lidských ostatcích.

Témata:  zřícení letadla Egypt Air letectví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy